Karins Potatistårta

Ugn: 175 grader

Ingredienser:
7 hg potatis, (går bra att koka dagen innan)
400 g  philadelphiaost
3 ägg
2,5 dl creme fraiche 34%
1 msk riven färsk pepparrot
300 gr riven ost
Kapris, drygt 1 msk
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Gör såhär:
1. Skala, skiva potatisen, lägg ut ett lager i en form, tex springform.
2. Blanda ägg, creme fraiche, ost, pepparrot,  kapris, salt och peppar.
3. Bre en del av geggan över potatislagret, fortsätt sedan att varva  potatis och gegga, täck med geggan överst.
4. In i ugnen i ca: 60 min.

Karin ökade inte geggan en halv gång, bara potatismängden.
Går bra att göra 1½ sats i en springform klädd med bakplåtspapper.

Garnering:
200 g philadelphiaost blandat med 1/2 dl dill, det räcker till flera tårtor.

Servera till din fina släkt som Karin gjorde eller varför inte lyxa till söndagsmiddagen hemma med familjen. Enjoy!

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Ciderkokt fläskytterfilé

Ugn: 200 grader

Ingredienser:
1-1½ kg filé
1-1½ liter päroncider (typ ICA)
3 köttbuljongtärningar
1 stor gul lök
1 dl soya
Svartpeppar

Gör såhär:
1. Lägg filéerna i en form eller gryta som tål ugn.
2. Häll på skyn.
3. Lägg ner löken som delats i klyftor.
4. Låt stå i ugnen cirka 1 tim eller till cirka 80 graders innertemperatur.
5. Vänd köttet efter halva tiden om inte skyn täcker köttet.
6. Låt kallna i lagen. Låt stå från ena dagen till den andra.

__________________________________________________________________________

Karins Tunnbrödssnittar

Ca 12 snittar

Ingredienser:
200 g philadelphiaost
1 tsk honung
1 msk pepparrot, på tub
1 krm svartpeppar
2 mjuka tunnbröd (sarek)
150 g rökt renstek eller hamburgerkött, tunna skivor
1½ dl rucola

Gör såhär:
1. Blanda ost, honung, pepparrot och svartpeppar.
2. Bred oströran i ett jämt lager på bröden.
3.Lägg köttskivor och rucola på ¾ av varje brödkaka, lämna sista biten tom så att oströran får fästa ihop brödet.
4. Rulla ihop till en tät rulle.

Gör gärna snittarna några timmar före servering.
Rulla i så fall in dem i plastfolie och lägg dem i kylen.
Skär rullarna i cirka 2 cm tjocka skivor. Servera som tilltugg.